„Лукойл" обявиха мораториум върху цените си за един месец. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща в Министерския съвет по темата за цените на горивата.

Той съобщи още, че ще отпадне биокомпонента, с което ще се намали с 6 стотинки на литър цената на дизела. Решено е също да се преструктурират резервите, което ще доведе също до снижение на цената и общо намалението ще се получи 13-14 стотинки.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи как ще се преструктурира държавният резерв, така че да може частта, която е 60 дена и се държи от производителите и търговци временно да бъде намалена и да падне себестойността на продукцията им.

Работната група е решила, че е възможно до края на април 2012 година, тоест за 13 месеца, частният сектор да поддържа запаси под 50 дни.
До края на април тази година е възможно да държат запаси до 40 дни и нататъка в продължение на една година постепенно да увеличат запасите си и да стигнат 50 дни.
След април 2012 година за още една година до април 2013 година да стигнат на ниво 60 дни, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.
С новата схема се дава възможност за малко над две години да се поддържат по-малки запаси от частния сектор, обобщи Дянков.

Койчо Русев от Националната транспортна камара изказа удовлетворение от името на превозвачите, че срещата е била конструктивна и че ще допринесе за постепенно намаление на цените на горивата. Той посочи, че са постъпили допълнителни предложения и се надяват следващия вторник да има обогатен пакет от мерки в полза за всички.

Премиерът Борисов информира, че Симеон Дянков е поел ангажимент да даде вариантите за възможностите за исканията по отношение на възстановяването на ДДС на големите превозвачи.

В отговор на журналистически въпрос защо икономическия министър Трайчо Трайков е бил отстранен от срещата Борисов заяви, че за преговорите отговаря Дянков и че никой не е нито отстраняван, нито включван. Срещата била планирана още преди две седмици.

Борисов каза още, че се надява цената на горивото на едро да не надскочи цената на горивото на дребно.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че не смята, че становището му за цените на горивата няма значение, въпреки че не участва пряко в преговорите.

"Очевидно моето становище има значение, щом виждаме тези резултати. Що се отнася до PR публикацията на "Лукойл", това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българското правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон. Тази компания е "Росатом", заяви той, цитиран от БНР.