Трети ден вече двайсетина души служители на Главното мюфтийство не напускат сградата в столицата, защото не знаят дали след това, ще могат да се върнат обратно на работа.

Припомняме, вчера от мюфтийството алармираха, че Недим Генджев е изпратил частни охранители, които са блокирали сградата и не допускат да се влиза в нея.

В днешно изявление по скандала от мюфтийството коментират, че окуражен от липсата на реакция от силите за сигурност по време на незаконното превземане на джамията Мурадийе в Пловдив, Недим Генджев не се притеснява да използва незаконни средства и мафиотски методи за осъществяване на целите си.

Блокирането на сградата на управление на една религиозна общност от страна на едно физическо лице, чрез използване на лични и силови методи, е прецедент за една правова държава, заявяват още от главното мюфтийство.

Припомняме, през май Генджев бе възстановен от ВКС като председател на Висшия мюсюлмански съвет след прогласяването за нищожни решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г., а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на Мюсюлманското изповедание - заличено.
Според Хаджи обаче правомощията му на Главен мюфтия възникват от редовно проведената конференция през 2009г.

От главното мюфтийство съобщават също така, че силите за сигурност, които са били помолени да реагират на това посегателството, лишено от правна основа, не са предприеха никакви мерки.

Отказана им е и среща с дежурен прокурор.

Отбелязва се също така, че охранителната фирма, която е в договорни отношения с Главно мюфтийство, не желае да удължи срока на договора, а други охранителни фирми, с които в последствие е осъществен контакт, са заявили, че им се оказва натиск да не подписват договор с Главно мюфтийство.