Последни технологични разработки приближават идеята за устройства с разгъващи се екрани до реалността. Мобилни компютри, телефони и PDA с такива дисплеи може да заменят един ден вестниците, съобщават от TechNews.bg.

Екип от учени в университета Кембридж успя да създаде нов тип материали, които могат да преминават от една форма в друга. С подходяща електроника, тези тънки метални листове биха позволили на потребителите да даунлоудват документи на своите мобилни устройства и след това да разгъват екран, на който да разглеждат информацията.

В оптимистичния за учените сценарий, сгъваемите лаптопи ще заменят сутрешното разлистване на вестника. За да прочетат новините, хората просто ще извадят от джоба или от чантата своя мобилен спътник и ще го разгънат, така както любимия си вестник.

На пазара вече се появиха гъвкави дисплеи, които претендират за ролята на хартията. Но разработката на екипа от Кембридж е от друго естество. Според учените, в бъдеще новите дисплеи от деформиращи се материали ще допълват приложенията на гъвкавите екрани.

Разгъващите се устройства могат да се разглеждат така, сякаш имат безкраен брой пантички, или механизми, които свързват два твърди обекта и позволяват относително движение между тях, според обясненията на изобретателите. Една такава структура дава свобода за съхранение на много неща по по-ефективен начин.

Всяка пантичка в подобна структура се приема за слабо място. От друга страна обаче, колкото са повече пантите, толкова по-малка е структурата и предоставя повече възможности.

В момента деформиращите се материали, създадени в Кембридж, могат да задържат три постоянни структури. Учените се надяват в бъдеще да постигнат четири стабилни състояния.
Има все още проблеми с интегритета на структурата. Учените признават, че не са постигнали абсолютна стабилност. Тази неустойчивост би могла да доведе, например, до разгъване на екрана на лаптопа, когато е в джоба.
Екипът от учени работи върху математически принципи, които ще позволят да се предвижда какво може да се случи и какви са ограниченията на материалите.

Във всички случаи обаче, изпускането на лаптопа вече няма да е фатален инцидент. Правейки материалите гъвкави, учените допълнително подобряват издръжливостта на структурата.