Съдът отстрани от длъжност шефката на Здравната каса Жени Начева. Часове по-късно парламентарната група на ГЕРБ обяви, че тя в сряда ще подаде оставка.

Това стана ясно след края на срещата на Начева с депутатите от партията на Бойко Борисов.

Заседанието на съда започна с час по-късно от обявеното, тъй като адвокатите на Жени Начева поискаха време, за да се запознаят с материалите по делото.

Сред мотивите на съда за нейното отстраняване е, че двете обвинения, повдигнати срещу нея са за тежки умишлени престъпления и за всяко от тях законът предвижда от 1 до 8 г. лишаване от свобода.

Въпреки, че процесуалната мярка „отстраняване от длъжност" ограничава правото й на труд, съдът прецени, че има риск Начева да окаже въздействие върху подчинените й служители. Повечето от свидетелите по делото са служители на НЗОК.

Припомняме, Софийска градска прокуратура поиска Жени Начева да бъде отстранена от поста си шеф на Здравната каса, след като вчера тя бе обвинена за престъпления по служба. Заедно с Начева обвинени са още и бившият здравен зам.-министър Емил Райнов и Веладин Битолски.

На излизане от съдебната зала Жени Начева заяви, че не е разговаряла с премиера Борисов и посочи, че първо иска да се срещне с хората, които са гласували за нея в парламента, т.е. с парламентарната група на ГЕРБ.

Тя отказа да коментира случаите с трите болници - ВМА, „Токуда" и болницата в Смолян, като единствено заяви, че няма информация да са превеждани споменатите средства на болница „Токуда", но не изключи възможността от болницата да имат основание да съдят Здравната каса.

Начева допълни, че в момента единствената й грижа и тревога е по отношение на това да се запази стабилността в НЗОК, предвид финансовата ситуация и плащанията, които предстоят.

По отношение на обвиненията за провежданите конкурси за шефове на РЗОК Начева заяви, че имената на кандидатите са обявени публично и всеки кандидат, който отговаря на съответните изисквания има основание да участва в този конкурс.

Нямам приятели сред тях. Познавам ги само в качеството им на регионални директори на Здравната каса, изтъкна Начева.

Аз съм експерт, който се опитва да си върши работата и ако има нещо нередно нека то да се установи, подчерта още тя и отбеляза, че не се притеснява от разследването срещу нея.

Начева посочи още, че Касата е стабилна институция и изрази надежда, че нейното отстраняване от поста няма да се отрази сериозно на дейността й.

Обвиняемата призна, че до момента не е попадала в такива институции, визирайки съда и призна, че в личен план е много притеснена, тъй като е имала твърде малко време да осмисли ситуацията и да вземе най-правилното решение.

Не искам да изпреварвам събитията и процедурите, посочи Начева и заяви, че ще даде официална информация за медиите по-късно днес или утре.

Начева все още не знае дали ще обжалва днешното решение на СГС. Следващото заседание е насрочено за  27 април.