Генерал Сонди, който бе начело на взимането на властта в Тайланд, обеща, че ще бъде министър-председател само за две седмици, съобщава АП.

През това време ще се намери лидер, който да е неутрален и да поддържа демокрацията, а временната Конституция ще влезе в сила, обясни генералът.

По време на специална пресконференция самообявилият се за премиер обясни, че избори ще има, но те ще се проведат не този октомври, а другия. Освен това генералът намекна, че сваленият премиер Шинаватра ще бъде съден за нарушаване на закона.

Генерал Сонди поясни, че сам е взел решението за организирането на преврата, който се случва за първи път в Тайланд от 15 години насам.
„Никой не ме е подкрепял," отговори Сонди на въпрос дали не е получил подкрепата на краля на Тайланд Бумибол Адулядей - Рама IX.

Припомняме, че превратът бе много добре организиран - докато премиерът Шинаватра бе в Ню Йорк на Генералната асамблея на ООН генерал Сонди поведе танковете и без кръвопролития превзе властта.
В изявление по държавната телевизия той успокои населението, че смяната на режима е необходима, за да се върне нормалния ред и хармонията между хората.

Междувременно стана ясно, че премиерът Шинаватра ще пристигне във Великобритания на частно посещение.