Шефът на „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов е уволнил подкупен инспектор, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии.

От ведомството уточняват, че даяджията е уличен да извършва нерегламентирани действия при пътен контрол на магистрала „Марица".

До уволнението се стигнало, след като в понеделник вечерта в ИА „Автомобилна администрация" постъпил сигнал, че инспекторът от областен отдел „Автомобилна администрация" - Хасково с инициали П.В. иска подкуп при проверка на камион.

Сигналът е бил придружен от видео запис. Видеото било разпространено в YouТubе. Клипът е публикуван на 31 май. Случката се разиграла близо до ГКПП-Капитан Андреево. Шофьорът на ТИР-а говори на турски, а родният инспектор използва и български, и турски думи.

От „Автомобилна администрация" са направили проверка, при която е установено, че даяджията е нарушил и вътрешните правила за контролна дейност. Според тях всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията.

Във връзка с назначена проверка в ДАИ-Хасково временно са отстранени всички служители, които отговарят за пътния контрол. До приключването на проверката са осигурени други екипи, уточняват от министерството на Ивайло Московски.

Ведомството изтъква, че от близо месец в „Автомобилна администрация" се разработва план за превенция срещу корупцията. След този случай министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди работата по плана да се ускори и да му бъде предоставен до края на другата седмица.

От ИА „Автомобилна администрация" са категорични, че и в бъдеще ще разчитат на сигнали за нередности и нерегламентирани действия от страна на нейни служители. Те обещават, че всеки един случай ще бъде разследван незабавно и при откриване на доказателства ще бъдат предприемани действия срещу виновните служители.

Сигнали могат да бъдат подавани на телефони 0700 19 990 и 02/ 940 94 00, както и чрез електронна поща: avto_a@rta.government.bg.