В писмо до инспектората на ВСС шефката на Софийски градски съд Владимира Янева моли за удължаване срока, който от ВСС дават във връзка с просрочените дела на съдии от СГС.

Припомняме след направена проверка за периода от 1 януари 2010 г. до 16 юни 2011 г. от инспектората обявиха, че съдии от Софийски градски съд, сред които и шефката Янева, ще бъдат наказани заради просрочени дела.

За дисциплинарни наказания ще бъдат предложени съдиите с най-много дела, чиито мотиви не са изписани в сроковете, регламентирани в Наказателно-процесуалния кодекс.

Като изтъква огромната натовареност през летните месеци на съдиите от наказателното отделение, Янева моли за срок до май 2012, през който да бъдат изчистени проблемите, установени от ВСС.

Голяма част от колегите, пише още Янева, използват съдебната ваканция, за да изписват делата си и в момента в съда почти всички наказателни съдии работят, макар да се намират в платен годишет отпуск.

Освен че работят по делата, посочени от ВСС, съдиите дават и дежурства по график за покриване на бързи досъдебни произнасяния, както и с разглеждане на непрекъснато постъпваните искания за СРС, обяснява Янева.