Лисабонският договор е одобрен на референдума в Ирландия. Това съобщи външният министър Майкъл Мартин, цитиран от Евронюз. 67,1% от ирландците са гласували "за", а 32,9% - "против".

Изглежда, че договорът ще бъде ратифициран, заявиха и от ирландска организация против Лисабонския договор.

Официалните резултати бяха обявени в 19 часа българско време.

Първите официални резултати за графство Типърари сочат, че в южната част 68,4 са гласували „да", а в Северен Типърари резултат е още по-убедителен - 70%.

В Северен Килдеър за договора са гласували 76 %.

Както и на предишния референдум в Донигал преобладават противниците на договора, но само с 52 процента „против".

Припомняме, според exit-polls резултатите, обявени тази нощ непосредствено след края на референдума 60% от гласувалите са подкрепили документа, който трябва да реформира ръководните органи и структурата на управление на ЕС.

България аплодира Ирландия. Приветствия на Първанов и външния министър Желева
Още...

Ирландия е единствената страна от ЕС, където договорът трябваше да мине през одобрение от референдум.

До момента Договорът от Лисабон не е ратифициран от Германия Полша и Чехия, но полският президент Качински обяви, че ще подпише договора, ако Ирландия каже "да".

Първите официални резултати от втория референдум показаха, че 68% от ирландците са подкрепили документа.

Решението на ирландските гласоподаватели да подкрепят Лисабонския договор е „добра новина за Европа", заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

„Приветствам резултата от ирландския референдум. Ирландският народ демонстрира сериозен ангажимент към европейския проект. Те потвърдиха своето желание да бъдат в сърцето на Европа", каза Бузек.