Намерението на САЩ да запази военното си присъствие в Афганистан и след 2014 година поставя пред Москва редица въпроси, коментира руският външен министър Лавров, цитиран от „Новости".

Създаването на няколко големи военни бази на територията на Афганистан - без каквито и да е крайни срокове и обявени цели, предизвикват въпроси, подчертава първият руски дипломат.

По думите му тези планове не се ограничават само със създаване на бази в Афганистан, като се забелязва стремеж в САЩ да получат допълнителни военни обекти в Централна Азия с дългосрочна перспектива.

Лавров изтъква, че Москва иска да разбере каква цел се преследва с това присъствие.

Ако това е необходимо за продължаване борбата срещу афганистанската терористична и наркозаплаха, то тогава защо Международните сили (ISAF) се оттеглят от Афганистан? И ако това е геополитически проект, то ние искаме да разберем, защо е тази настойчивост в регион, намиращ се в непосредствена близост до границите ни, пита още Лавров.

По думите му, Москва вече е задавала тези въпроси на САЩ, за момента, без да е получила ясен отговор, но диалогът продължава.