Стадион "Уембли" в Лондон ще бъде домакин на финала на Европейското първенство по футбол през 2020 година, обяви президентът на УЕФА Мишел Платини днес.

Легендарният стадион в британската столица се конкурираше с "Алианц Арена" в Мюнхен, като в крайна сметка е получил доверието на УЕФА.

Европейското първенство през 2020 година ще се проведе в 13 различни града из континента, но не и в София. Българската столица имаше огромното желание да приеме мачове от груповата фаза на турнира, но поради липса на подходящ стадион и редица други неуредици, нашата кандидатура бе отхвърлена с лека ръка.

За сметка на това, стадионът красавец „Арена Национал" в Букурещ бе един от избраните и така Румъния ще домакинства мачове от европейското първенство, което е изключително постижение за северната ни съседка. Други по-интересни държави, които получиха доверието на УЕФА, са Ирландия, Азербайджан и Унгария.

Кандидатурите, които не бяха уважени заедно с българската, бяха на: Беларус (Минск), Македония (Скопие), Израел (Йерусалим), Швеция (Стокхолм), Уелс (Кардиф),

Държавите, които ще приемат по три мача от груповата фаза и един от осминафиналите:

Дания (Копенхаген), Румъния (Букурещ), Холандия (Амстердам), Ирландия (Дъблин), Испания (Билбао), Белгия (Брюксел), Шотландия (Глазгоу)

Държавите, които ще приемат три мача от груповата фаза и всички срещи от четвъртфиналите:

Азербайджан (Баку), Германия (Мюнхен), Италия (Рим), Русия (Санкт Петербург)

Лондон (Великобритания) ще приеме полуфиналите и финалите на Евро 2020.