Исканият дълг от 16 млрд. лева е признание за липса на реформи от страна на кабинета "Борисов 2". Такъв прочит направиха на пресконференция третите по сила в парламента - ДПС, за идеята на правителството да поиска нов дълг от 16 млрд. лева.

На днешното си заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията и парламентарната група ДПС са запазили категоричната си позиция да гласуват "против" новия заем на страната ни.
Не само, че няма да подкрепят желанието на кабинета, но и от движението се заричат всичките им народни представители да бъдат в пленарна зала при гласуването на споразумението за заем, за да не оказват по никакъв начин подкрепа на правителството (с по-малък кворум и по-лесен начин за прокарване на дълга, б.р.).
По този начин - след днешния отказ и на АБВ, за момента единствено ГЕРБ, реформаторите и част от групата на БДЦ подкрепят тегленето на този заем.

От ДПС са разделили мотивите си да не подкрепят дълга в три различни категории - финансови, икономически и политически.

"Това е признание за липса на реформи", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той обясни думите си с факта, че ако в следващите три години правителството не успее да намали дефицита, то няма как да има реформи и обещанието на управляващите партии - особено на Реформаторския блок, няма да бъде изпълнено.
"Това означава, че ДПС, които се съгласихме да сдадем властта с надеждата, че по-благоприятна политическа среда след изборите ще позволи правенето на реформи, то ние напразно сме направили тази стъпка като политическа партия", направи равносметката Цонев.

От ДПС не отричат необходимостта от нов заем, но не мислят, че е ясно изчислен неговият размер. "Вярно е, че се казва до 8 млрд.евро и може да е по-малко, но финансовото министерство трябваше да посочи точната необходимост", коментира още народният представители бивш шеф на бюджетната комисия.

В категорията си "финансови мотиви" от партията са записали и възможността България да се изправи пред дългова криза. Като доказателство за тези опасения Цонев посочи данни, според които в края на 2009-та година дългът на страната ни е бил под 10 млрд. лева, а заложеният дълг в края на 2017-та година е 27,7 млрд. лева.
"За осем години имаме увеличаване от над два пъти. Това е най-голямото нарастване на дълга", изтъкна още Цонев.

От политическа гледна точка ДПС са се засегнали от това, че не са потърсени от страна на управляващите за анализ на искания дълг. "В следващите 30 години тези 16 млрд. лева няма да бъдат връщани от Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов и Бойко Борисов. Ще бъдат връщани от всички политически партии", напомни ДПС депутатът.
Според него е трябвало да има консултации с опозиционните партии - ДПС, БСП.

Не на последно място от движението отправиха и специален апел към президента Росен Плевнелиев, напомниха му, че миналата година е върнал закона за актуализация на държавния бюджет и заради дълга и попитаха „Дали сега той ще стори същото".
С поглед към останалите парламентарни партии от движението загатната - „Да не забравят да бъдат всички при гласуването на заема в пленарна зала".