Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова заяви в кулоарите на парламента, че следващата сряда ще бъде сезиран Конституционния съд за противоконституционни текстове от Закона за амнистията.

Тя отказа да уточни на кои текстове от конституцията противоречи законът с обяснението, че в момента работна група от юристи на правителството и парламента подготвят мотивите. Тя поясни, че упреците са към текстовете от закона за амнистията за безстопанственост по непредпазливост.

Става въпрос за деяния, извършени до 1 юли 2008-ма година и не само за министри, а и за кметове и въобще ръководители на държавни общински учреждения, поясни тя. По думите й логично е текстът в закона да предпази някого.

Заради текста трудно може да докаже умисъл за безстопанственост, коментира тя.

Няма противоречие с конституцията, категорично заяви в кулоарите на парламента Любен Корнезов. Според него мнозинството би могло да отмени гласувания миналия година закон за амнистията, но от това няма да има последици за амнистираните вече деяния.

В наказателното право не може да се утежнява положението на гражданина, поясни Корнезов.

В защита на текстовете от закона за амнистията се обяви и Янаки Стоилов от БСП. Той също е категоричен, че текстовете от закона не противоречат на конституцията.

Премиерът Бойко Борисов посочи по-рано днес, че „през 2008-ма година Станишев, Доган и Царя са приели закон, с който всеки министър, всеки кмет получава амнистия".

Осъзнавайки какво ги чака, знаейки ясно, че крадат и че ще бъдат осъдени, те приемат закон, според който до 2008-ма всеки кмет, министър крадец получава амнистия, посочи Борисов.

По думите пък на главния прокурор Борис Велчев има категория лица, които се възползват от този закон.