Руската пощенска компания има намерение да съкрати 33 000 сътрудници или 8% от целия си персонал. При неблагоприятно развитие обаче на икономическите обстоятелства съкращенията обаче ще са по-големи.

Съкратените ще бъдат преди всичко от служители от административния персонал- логистици, икономисти, чиновници, но няма да засегне непосредствено пощальони и служителите, които работят на гише.

Този „умерен" план за съкращения също зависи и от решението на управителите дали да повишат тарифите на услугите на компанията.

В момента Руската пощенска компания получава от държавата 1.35% от пенсиите и социалните плащания, които минават през нейните гишета.Правителството обаче смята да съкрати тази тарифа почти двойно - до 0.97%.

Според компанията това намаляване на държавната такса е доведе до сериозни загуби и може да се отрази и сериозно върху качеството на услугите.

Оптимизацията на структурите на Руската пощенска служба започна още миналата година, която завърши за компанията със загуби от 1.5 милиарда рубли.