Повече от 3 000 мигранти пресякоха пеша границата на Австрия, идвайки от съседна Унгария за последните няколко часа, съобщи австрийската полиция.

Властите очакват до края на деня пристигащите бежанци да станат двойно повече.

Началникът на полицията на австрийската провинция Бургенланд съобщи, че мигрантите пристигат пеша, тъй като унгарските власти не допускат на своя територия автобусите, изпратени на транспортират хората.

По границата работят представителите на правозащитни и благотворителни организации, които предоставят на мигрантите прясна храна, вода и първа медицинска помощ. Осигурени са и места за временно настаняване, съобщи BBC.

Федералният канцлер на Австрия Вернер Файман публикува в социалната мрежа Facebook статус, с който увери, че на бежанците ще бъде позволено безпрепятствено да пресекат австрийската граница и да продължат пътя си на запад.

Властите на Унгария спряха да пропускат бежанската вълна от хиляди, които искат да се доберат до Австрия и Германия, въпреки изразената готовност те да бъдат приети. Унгария настояваше за съблюдаване правилата на Европейския съюз и свали бежанците от влаковите вагони.

Заради напрежението обаче възникнаха сблъсъци между изнервени мигранти и унгарската полиция. Бежанците, повечето от Сирия и Афганистан, отказваха да се регистрират в Унгария, както е по условията на споразумението от Дъблин 2103 година, опасявайки се от връщане в страната-първоприемник.