Политиката на ГЕРБ по руските енергийни проекти в България съвпада с позицията на БСП и Първанов в този ресор.

Това се казва в официална позиция на СДС след днешното заседание на националния  съвет на партията

Сините искат незабавно и окончателно да се спре проектът АЕЦ „Белене", вместо да се налага тримесечният мораториум, обявен от правителството.

От СДС посочват, че строителството на атомната централа ще съсипе българската икономика и ще създаде огромна заплаха за сигурността, ще доведе до огромни  задължения за държавата, които българските граждани ще изплащат през следващите десетилетия.

„Евентуалният тримесечен мораториум върху преговорите за строежа на АЕЦ „Белене" е поредното бягство от вземане на окончателно решение по този загробващ българската икономика проект." - категорични са от СДС.

От синята партия определят като бягство от управленска отговорност и мораториума  върху цените на горивата и подчертават, че правителството не показва воля за решаване на проблема с монополите и контрабандата на горивата.

„А оперетните опити за контролиране на цените ускориха отдалечаването на ГЕРБ наляво." - се казва още в позицията на СДС.

От дясната партия настояват  кабинетът да овладее процеса на необосновано нарастващите в България цени, а Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията и другите комисии, имащи отношение към проблема, да започнат да защитят българските граждани от произвола на различни монополи и картелни споразумения

СДС призовават също  управляващите да предприемат незабавно нужните промени в средното образование.

„Практиката, при която на тъмно и набързо се приемат закони, които експериментират с българската образователна система е основната причина за състоянието, в което се намира средното образование." - смятат сините.