Смешно ми е това правителство и тази власт да се жалват от публичност. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев коментира скандала между финансовия министър Симеон Дянков и държавния глава Георги Първанов, който вчера публикува стенограмата от разговора между двамата.

Нали това беше основен призив на ГЕРБ, допълни той.

Червеният лидер изтъкна, че именно кабинетът "Борисов" е решил да публикува стенограми от заседанията на МС. По думите на Станишев президентът не е направил нищо нередно.

Малко ми е странна тази тотална защита и лягане на амбразурата от всички представители на ГЕРБ, министър Цветанов, председателя на НС, доколкото разбрах, та дори и министър-председателят, да бранят г-н Дянков, коментира още Станишев.

Министърът на финансите трябва да си мери приказките, убеден е той.
Според Станишев финансовият министър трябва да внушава стабилност, спокойствие, а не непрекъснато да генерира скандали.

Лидерът на червените дори се присъединява към всичко казано от Първанов по случая.
Неведнъж съм казвал, че всеки ден оставане на министър Дянков като министър на финансите е вреден за България, подчерта Сергей Станишев.
Защото ще докарат хората до просешка тояга, ще сринат икономиката и това няма да бъде в далечното бъдеще, допълни той.

Хората живеят все по-бедно, нямат пари за основни неща, заяви още лидерът на социалистите. Необходима е бърза и радикална промяна и първата антикризисна мярка в тази посока е смяна на финансовия министър, смята Сергей Станишев.

Той заяви, че не може да отговори категорично дали ако е бил на мястото на държавния глава в тази ситуация е щял да прости казаното от Дянков. Станишев припомни, че той и министър-председателят Бойко Борисов взаимно са си поискали прошка.

Министърът на финансите много често си служи с лъжи и съм давал множество примери. Като пример за "Дянкова лъжа" лидерът на социалистите посочи обещанието на финансовия министър, че от спиране на контрабандата ще има около 2 милиарда лева постъпления в бюджета.

Къде са тези 2 милиарда, попита Станишев. Той припомни, че се случва тъкмо обратното - приходите в бюджета рязко спадат.

Не могат да освободят постъпления в бюджета и това не е изненада за мен, допълни БСП лидерът. Не можеш да мачкаш всичко в икономиката, в бизнеса, да рекетираш бизнеса, държавата да не се разплаща, да не връща ДДС и да очаква приходи, коментира още той.

Друга лъжа, според Станишев, е обяснението за скритите писма на предишните управляващи от ЕК, с които Брюксел ни предупреждава за проблеми с европрограмите и усвояването на парите по тях.

Показах ли документи, от които стана ясно, че от първия ден на работа на новото правителство всичко им е било известно, излъгаха ли - излъгаха, категоричен е Сергей Станишев.

Според него Дянков излъгал и че ще разсекрети тайното споразумение между кабинета "Станишев" и БНБ за фискалния резерв.

Помолен от News.bg да коментира идеята на социалния министър Тотю Младенов съкратените медицински сестри да бъдат пренасочени към СПА центровете и твърдението, че лекарите ни са недостатъчно квалифицирани, лидерът на БСП заяви :
"Това е поредното безотговорно и доста арогантно, бих казал, изказване на министър от правителството на ГЕРБ. Най-голям е приносът на министъра на финансите, както знаете. Очевидно всички министри се включват в такъв тип поведение".

Това, което се прави в областта на здравеопазването предизвиква основателна тревога на огромен брой български граждани, защото този модел на реформа в здравеопазването, който се залага и провежда от правителството, ще остави около 1/4 от българите без достъп до медицинска помощ и това е неприемливо, допълни Сергей Станишев.

Ние и без това имаме проблем с броя на лекари и особено на медицински сестри. Подобно изказване на министъра на труда и социалната политика, който би трябвало да знае, че в България има недостиг на медицински сестри, е недопустимо, каза още лидерът на червените.

Освен това квалификацията на медицинските сестри и българските лекари е традиционно призната от международните експерти за доста висока, категоричен е Станишев. Според него Тотю Младенов трябва да се извини за изказването си.