Българската държава да защити националния интерес и да не ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада, ако не бъдат изпълнени условията, залегнали и в позицията на Европейската конфедерация на профсъюзите. За това настоява КНСБ в своя декларация, изпратена до медиите.

Според синдиката влизането в сила на това споразумение, както и на споразумението за всеобхватна търговия и развитие със САЩ - т.нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще доведе до негативни последствия върху икономиката, заетостта, жизненото равнище, трудовите стандарти, околната среда и защитата на потребителите.

От КНСБ припомнят, че преговорите на ЕС за сключването на двете споразумения са възобновени през есента на 2014 г., като това с Канада все още не е ратифицирано от държавите-членки.

Синдикалистите настояват още българските държавни власти, в партньорство с национално представителните организации на бизнеса и на наемните работници, да подготвят предложения за корекции в преговорните позиции за ТПТИ, които да предоставят на водещия преговорите екип на Европейската комисия. Те трябвало да отстояват националните интереси по време на преговорите, категорични са от КНСБ.

Според тях преговарящите трябва да имат предвид и да се съобразят с изводите от направените анализи. Едни от тях са, че съществува опасност от неконтролируем внос на продукция, произведена със стари технологии в САЩ (МПС с висок разход на гориво, лекарства, храни и други). Поради ниската си себестойност те ще се наложат над по-добрите, но по-скъпи европейски и някои български продукти и ще занижат стандартите на потребление и за защита на околната среда, смятат експертите.

Съществувала заплаха и за устойчивостта на средните, малки и микро предприятия, особено в българската икономика, както и националните трудови пазари, включително и на българския.

Ако условията не бъдат приети по време на преговорите, синдикатът настоява българските евродепутати да не подкрепят двете споразумения, а страната и да не ги ратифицира.

В противен случай синдикалистите се заканват, че ще предприемат протестни действия.