Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Румяна Бъчварова от ГЕРБ влязоха в спор в ефира на БиТиВи относно прекратените след седем часа преговори за евентуално съставяне на коалиционно правителство. Кънев е убеден, че герберите са търсили претекст, за да прекратят разговорите, а Бъчварова застава зад позицията, че искат да знаят с кого преговарят и с кого биха подписали коалиционно споразумение.

Радан Кънев не е разбрал, че изборите са минали, възмущават се герберите
Още...

Ако ГЕРБ иска да включва Делян Пеевски, трябва да се откаже от реформаторите, обяви Кънев. Той изрази надежда, че ГЕРБ ще вземат разумното решение и ще продължат с РБ, а не с Пеевски. Очакваме ГЕРБ да възобновят преговорите, посочи Кънев.

По думите му ГЕРБ са прекъснали преговорите след 7 часа изключително конструктивен разговор, по време на който почти всички различия са били изгладени. До петия не е имало съмнение, че се върви към позитивен край. Към края на разговорите нещата са се влошили радикално заради публичната платформа на реформаторите. Радан Кънев е категоричен, че няма как герберите да са разбрали за нея едва сега. Той съзира търсене на претекст от страна на ГЕРБ и тъй като такъв не е даден, те са използвали платформата. Ние сме конструктивни и с желание да се стигне до положителен разговор. От страна на ГЕРБ нямаше такова желание, категоричен е лидерът на ДСБ.

Кънев подчерта, че реформаторите са влезли в преговорите с два много ясни документа. Според него нищо в тях не е пречка за създаване на дясна коалиция.

Фактът, че ние имаме платформа, която защитава определени политики извън листчето на ГЕРБ, е проблемът. Едното нещо е, че искаме отстраняване на мафията от властта, а другото е, че не желаем формацията на Бареков в управлението. Това е проблемът за ГЕРБ, убеден е Радан Кънев. Той определи документа като много мек и конструктивен, насочен към едно разумно за десните избиратели управление.

Проблемът е фактът, че ние влизаме с много ясна платформа, силно смекчена и компромисна спрямо изборите, защото имаме желание България да има стабилно реформаторско правителство. Това е големият проблем за ГЕРБ и Цачева го определи като извиване на ръце, посочи Радан Кънев.

Относно това кой взима решенията и кой представлява Реформаторския блок, той посочи, че блокът два пъти е регистриран в ЦИК с едни и същи лица. Няма никакво съмнение кой представлява РБ. Ние сме коалиция, която не променя състава си. Другите възможни партньори - Патриотичният фронт и България без цензура са променили драматично състава си от европейските избори. Ние не сме променяли състава си, категоричен е Кънев. Отдавна е ясно, че ГЕРБ нямат голямо желание да управляват с реформаторите. Може би е честно да го кажат направо, посочи той.

Във връзка с поисканите от Корман Исмаилов гаранции, Радан Кънев смята, че това е нормално и подчерта, че тревогите на Исмаилов са общи.

Герберката Румяна Бъчварова пожела да се включи в предаването, за да представи своята гледна точка относно вчерашните преговори. Тя подчерта, че още в началото Петър Москов е поставил ултиматум - или приемате нашата декларация или приключваме. Герберката обаче е предложила първо да се говори за политики, а след това за декларации и в резултат на това наистина е имало конструктивен диалог, продължил 4-5 часа.

На въпроса обаче кой ще подпише коалиционното споразумение било посочено, че подписите ще са пет. В декларацията обаче имена и подписи не е имало. Тя твърди, че не са получили отговор и на въпроса как се взимат решенията в РБ. Корман Исмаилов казал, че неговата партия сигурно ще излезе и не знае дали ще подпише споразумението и дали ще участва в управлението. Герберите питат при положение, че единият от петимата излиза, как се взимат решения, но отговор нямат.

В този момент Москов бил извадил декларацията и заявил, че ако ГЕРБ не приемат премахване на модела „Пеевски", те няма да продължат, разказва още Румяна Бъчварова. Тя посочи още, че са разбрали, че партиите в Реформаторския блок не са пет, а седем и заподозря, че този факт умишлено е скрит. Такъв стил за политически преговори и преговори за политическо управление е недопустим. Лъже ли Кънев или наистина не знае за тези две нови партии, настоя да знае Бъчварова.

В отговор на този въпрос Радан Кънев посочи, че разширяването на коалицията с две нови партии не е променило представителството на Реформаторския блок. Той е категоричен, че всеки, който се занимава с политика, знае колко души подписват от името на коалицията и кои са те.

Пределно ясно е кой представлява блока, за да се прекъсват преговорите с претекст. Причината е друга, поводът е този. Ако това е новина, добре, но то не е новина. Никога не се е променяло кой взима решения в РБ. Представителството е същото като на евровота и то е стабилно. Не е нищо ново и повод за изненади, категоричен е Радан Кънев.

Той подчерта, че те остават на позициите си за реформи и за борба с мафията. Кое притеснява ГЕРБ - не искат реформи или виждат мафията в редиците си, пита Кънев. Той е убеден, че реформите минават през управление, а не през опозиция и именно това е причината да искат да са част от реформаторското управление.

Румяна Бъчварова пък заяви, че ако реформаторите си променят позициите и условията, при които се преговаря, може да се продължи. Става въпрос за управление на държавата, а не за сбирка на приятели, не е подписан документ, категорична е герберката. Тя определи платформата на реформаторите като нелепа, дори като статус във фейсбук.