Спорът за името на Македония не бива да служи като оправдание за бездействието на което и да е правителство.

Това каза българският евродепутат Кристиан Вигенин по време на международната конференция„Разширяване на ЕС - безкрайното препятствие?" днес в Скопие, съобщават от пресслужбата му.

По време на конференцията бяха обсъдени основните политически препятствия пред страните-кандидатки за членство в ЕС, както и основните предизвикателства пред процеса на разширяване.

Вигенин заяви, че разширяването е много ясен процес, с много ясни критерии и конкретна посока, които могат много точно да бъдат отчетени.

Според него разширяването не бива да бъде възприемано като мистичен процес, а като процес на изпълнение на отделни критерии.

За съжаление, дебатът по разширяването се свежда до обсъждане на евентуалните негативи, който той би предизвикал, а не върху неговата същност и неговите позитиви.

Той подчерта, че социалистическите и социалдемократическите партии в ЕС и в региона на Югоизточна Европа винаги са били най-последователни в подкрепата си за разширяването.

Пример за активната работа на социалистите е й създадената Работна група на ПЕС по разширяването на ЕС със Западните Балкани, чиято основна цел е стимулиране на процеса и получаването на необратима европейска перспектива до края на тази година за всички страни от региона до 2014 г.

Европейските социалисти се стремят да създават необходимите условия и среда за развитие на диалога и постигане на компромиси по отношение на въпроси, касаещи двустранни проблеми пред присъединяването, например - спорът с Гърция за името на Македония.

Според Вигенин „този спор не бива да служи като оправдание за бездействието на което и да е правителство".