Приключи акцията по събарянето на незаконни къщи в старозагорския цигански квартал „Лозенец", съобщава БНР. Премахнати са 55 постройки. Предстои разчистването на руините. За разлика от вчера, днес циганите на площадките бяха много по-малко и повечето бързаха да извадят от руините строителните материали, които биха могли да използват повторно.

Припомняме, акцията по събарянето на незаконните цигански къщи започна вчера. Багерите бяха посрещнати от строителни материали и жива верига. Стигна се и до сблъсъци между жандармерията и циганите.  Така под охрана на десетки полицаи бяха съборени 18 незаконни къщи, двама цигани бяха арестувани, а трима полицаи ранени.

Днес акцията по събарянето продължи. Междувременно Политическият съвет на партия „Евророма" постави ултиматум на старозагорския кмет Живко Тодоров. Хората на Цветелин Кънчев заплашват, че членове и симпатизанти на партията начело с ръководството ще блокират три от основните пътни артерии в страната, ако в Стара Загора не бъде прекратено събарянето на циганските домове. От Българския хелзинкски комитет също осъдиха събарянето на постройките.

Циганите коментираха, че през последните 15 години са били лъгани от различни партии и кметове, че къщите им ще бъдат узаконени, ако гласуват за тях. Онези от тях, които се регистрират като социално слаби, могат да получат отстъпеното право на строеж и на преференциални цени. Много от местните жители потвърдиха намерението си днес да отидат на среща с кмета, за да се запознаят с изискванията за кандидатстване за някой от 80-те терена.

В ход е подготовката на проект за канализация и водоснабдяване на „Лозенец". За финансирането му общината ще кандидатства пред Европейския съвет в следващия програмен период. Благодарение на това сегашното гето ще се превърне в нормален квартал и ще елиминира всякаква опасност за града при поройни дъждове.

По време на специална среща в общината между представители на жителите на квартала, зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, главният архитект Иван Кирчев и началникът на отдел „Контрол по ЗУТ" Ангел Стоманярски община Стара Загора е предложила два варианта за настаняване на семействата от съборените къщи.

Първото предложение гласи, че желаещите могат да получат общинско жилище в кварталите „Железник", „Три чучура" и село Дълбоки, съобщава Дарик. Апартаментите обаче са само пет на брой и ще бъдат за крайно нуждаещи се семейства. Присъстващите отхвърлили този вариант.

Другата алтернатива е възможността да закупят отстъпено право на строеж, без търг на преференциалната цена от 158 лева за квадратен метър. Тя се оказала предпочитана за хората, тъй като така ще могат да използват строителните материали от вече съборените си домове. Проблемът обаче е високата цена, тъй като къща от около 100 кв. м ще струва около 15 000 лева, стана ясно по време на срещата. Затова те поискаха изплащане на кредит.

В момента община Стара Загора разполага с 30 подобни парцела, които се намират в кв. 86 над кв. Три чучура - север". Зам.-кметът Николов уверява, че техният брой може да бъде увеличен до 55. Парцелите са без вода и канализация, но от общината обещали да бъде изградена инфраструктура.

Постигната е договорка утре да се проведе нова среща, на която да продължи да се търси решение на казуса.