Интензивни боеве се водят в района на Донецк, съобщиха кореспонденти на „Франс прес".

Тази сутрин през няколко секунди са се чували експлозии от артилерийски снаряди.
Кореспондентите на френската агенция в Донецк отбелязват, че е имало експлозии на всеки пет секунди, придружени от звука на картечници. Също през нощта е имало засилен артилерийски огън, който се предполага, че е бил насочен към летището на града.

Регистрирани са и интензивни престрелки в село до Луганск, обявиха местни.

В същото време говорител на украинските военни съобщи, че шестима украински войници са убити, а десет са ранени в Югоизточна Украйна за последните 24 часа.

Утре проруските сепартисти организират провеждането на избори в самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

Няма признаци да се подготвят изборни секции в Донецк до летището и разположените сепаратисти там обявиха, че не знаят да има такива секции в района.

Сепаратистите разкриха, че са подготвили три милиона бюлетини и че гласуването по интернет вече е започнало. Дори има заплануван екзит пол след приключване на изборния ден в неделя.

Тези избори са важни, защото ще дадат легитимност на нашата власт и ще ни дистанцират от Киев повече", каза Роман Лягин, шеф на избирателната комисия в Донецката народна република.

45-годишната Вера, която продава яйца в малък магазин в Донецк, сподели, че ще гласува „против фашистите", имайки предвид правителството в Киев.

Обаче 75-годишна бивша учителка каза, че няма да гласува, защото не иска нищо да се променя. Тя подчерта, че преди всичко иска да спи спокойно без да чува звука на експлозии.

Русия обяви, че ще признае изборите, докато Украйна и западните държави побързаха да отвърнат на позицията на Москва, че няма да ги признаят и че това е явно нарушение на минските споразумения.

Последните данни на ООН показват, че 4 035 души са убити от април в Източна Украйна.