Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу хиляди протестиращи в град Сома, където 284 миньори загинаха във вторник, предаде БиБиСи.

Демонстрантите носят антиправителствени лозунги и скандират срещу кабинета на премиера Реджеп Ердоган. Те призоваваха: „Граждани на Сома, покажете вашата солидарност с миньорите".

Протестът се провежда, след като основния оператор на мината проведе пресконференция, на която отхвърли, че небрежност е причината за инцидента.

Операторът обяви, че пожарът в мината не е свързан с повреда в електрическа подстанция както се смяташе по-рано, но натрупаната топлина е причинила частично срутване.

През последните три дни протестни демонстрации се проведоха в Турция заради най-тежкия инцидент в историята на минното дело на страната.

По време на експлозията и пожара в мината е имало 787 души. 18 все още липсват. 363 са спасени, докато 122 са пострадали.

Междувременно бивш служител по безопасността в турската мина каза пред ITV, че той е напуснал работа, защото се е притеснявал, че ще има голям инцидент в мината.

33-годишният каза, че в последно време е била пренебрегната безопасността на миньорите и че е предвиждал инциденти, след като четирима души са загинали за шест години.

Той вярва, че метан може да е причината за фаталната експлозия.

Управляващата партия обяви, че мината е била инспектирана 11 пъти от 2009 година.