Датска медия съобщи, че е имало стрелба по кафене в столицата Копенхаген, където се е провеждала среща за свободата на словото, организирана от шведския художник Ларс Вилкс, който няколко пъти получава смъртни заплахи заради карикатури на пророка Мохамед през 2007 година, съобщава АП.

Телевизионният канал TV2 информира, че има около 30 дупки от куршуми по сградата, където се намира кафенето Krudttoenden.

Най-малко двама души са пострадали, включително полицай. Местният вестник Berlingske информира, че един от гостите е тежко пострадал, а трима полицаи са с леки наранявания. По-късно излезе информация, че има един загинал.

Около три часа и половина след нападението стана ясно, че полицията издирва един нападател. Силите на реда са стигнали до този извод след разпит на свидетели. В момента в Дания е въведено най-високото ниво на терористична заплаха. Полицията издирва нападателя по направения фоторобот.

Френският посланик в Дания, който е бил на конференцията, написа в „Туитър", че не е пострадал.

Хеле Мерете Брикс, един от организаторите на събитието, каза пред АП, че Вилкс е бил на мероприятието, но не е пострадал.

Карикатуристът е охраняван от полицията, когато е в Дания.

Двама нападатели се издирват. Полицията издирва и автомобил Volkswagen Polo.

Час по-късно от полицията обявиха, че колата на двамата нападатели, извършили покушението срещу Ларс Вилкс, е била намерена празна.

Все още не са известни мотивите за стрелбата.

Срещу 68-годишния Вилкс имаше няколко опита за нападение и няколко смъртни заплахи, след като нарисува карикатура с пророка Мохамед като куче през 2007 година.
Миналата година жена от Пенсилвания получи 10 години затвор за опит да убие художника. През 2010 година двама братя направиха опит да запалят къщата му в южната част на Швеция.

Кафенето е разположено в северната част на Копенхаген, то е известно с джаз концерти. Днешното събитие е свързано с „изкуство, богохулство и свобода на изразяването".

Припомняме, в началото на януари двама французи извършиха терористично нападение срещу редакцията на списание "Шарли ебдо", при което убиха главните карикатуристи на изданието. Списанието е известно с публикуването на карикатури на религиозна тематика, включително и на пророка Мохамед.