Шведските Военноморски сили разшириха издирването на чуждестранна подводница в района на Балтийско море, предаде „Франс прес".

Френската медия припомня, че в петък шведската армия е засякла чужда подводница в шведски води.

Издирването е разширено на 70 километра югоизточно от Стокхолм.

Премиерът на страната Стефан Льовен каза, че повече военни учения ще бъдат проведени в Балтийско море.

„Има увеличаване на военните учения от руска и натовска страна", поясни премиерът на пресконференция в Хелзинки. Според него няма основание за преувеличаване на нещата, но „очевидно ние сме наясно какво се случва в Балтийско море, защото е до нас".

Докато се разширява издирвателната операция, военните предупредиха за първи път публично да се стои най-малко на 10 километра настрани от операцията.

Повече от 200 военнослужещи, няколко бойни кораба със стелт технология, миночистачи и хеликоптери са мобилизирани в операцията.

Не се води преследване на подводница, все още се провежда операция по събиране на разузнавателна информация, поясни премиерът на страната.

Вчера шведската армия публикува снимка с „чуждестранен плавателен съд" до острови, които се намират на 50 километра източно от шведската столица.

Според шведска медия подводницата е руска. Svenska Dagbladet писа в петък, че е бил засечен неизвестен подводен обект до Швеция. Според изданието военните са прихванали съобщение на руски език, което е получено в щаба на Балтийския флот в Калининград. Вестникът смята, че на руската подводница е имало авария и заради това не е успяла да напусне шведски води.

Днес източник от военното министерство на Русия посочи Холандия, пояснявайки, че мистериозната подводница е холандска. Това веднага бе отхвърлено от Хага, защитавайки се, че „няма замесени" холандски подводници. Швеция също не прие позицията на Русия, че е холандска подводница. Към момента Стокхолм отказва да посочи Москва като виновник за случката.