Американският президент Барак Обама заяви, че времето на САЩ изтича за постигане на споразумение за вдигане на тавана на американския дълг преди частичен банкрут в началото на август.

Очевидно времето ни изтича. Така че това, което казах на членовете на Конгреса е, че през следващите 24 до 36 часа трябва да ми дадат някаква идея какъв е планът им за вдигане на тавана на дълга посредством каквито механизми успеят да измислят, заяви Обама на пресконференция в Белия дом.

До 2 август САЩ трябва да вземат решение за разрешаване на вдигане на тавана на дълга на страната над настоящето ниво от 14,39 трилиона долара, за да могат да покрият задълженията на правителството. В противен случай кредитният рейтинг на страната ще бъде занижен.

Федералният дълг в размер на 14.3 трилиона долара в средата на май достигна разрешения от Конгреса таван, а дефицитът трябва да достигне 1.6 трилиона през тази година.

В края на месец юни Барак Обама призова демократи и републиканци за направят отстъпки с цел постигането на споразумение, за да се избегне спиране на плащанията, чиито последици биха били "важни" и "непредсказуеми".