Лидерите на Русия и Франция са повдигнали темата за включване на САЩ в преговорите за Украйна в "нормандски формат". Това заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от руски медии.

Припомняме, вчера Франсоа Оланд и Владимир Путин проведоха двустранна среща в арменската столица Ереван, където участваха на мероприятия, свързани със 100 години от арменския геноцид в Османската империя.

Двамата лидери засегнаха предимно отношенията между Русия и Франция и казуса с „Мистрал"-ите.

Песков уточни, че темата за включването на САЩ във формата е била повдигната само, но не е била предмет на дискусии. Той обаче не уточни коя страна е инициирала това.

По-рано представител от администрацията на президента на Украйна заяви, че Киев подкрепя присъединяване на САЩ към преговорите в „нормандски формат".

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тафт изтъкна, че Обама с радост би приел, ако бъде поканен. От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за руски медии, че този въпрос трябва да се повдигне пред френската страна, която е инициирала формата. Той уточни, че Вашингтон така или иначе участва в процеса.

Във формата към момента участват лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна.