Две седмици след кризата със замърсената питейна вода в Кърджали, Момчилград и 35 села, започна  почистването на язовир „Боровица", който беше затлачен от тоновете дървесна маса, съобщи БГНЕС.

За да започне акцията, водите на хранилището са били изпуснати, за да може то да спре да прелива и да се елиминира възможността преливника да се задръсти.

Екипите на ВиК и на пожарната, които заедно с водолази почистват язовира, признават, че работата е изключително тежка, а тази вечер ще се обсъди дали имат нужда от помощ.

През целия ден водолазите привързват дърветата, товарят ги на катамаран и лодка, и ги транспортират по вода на около 4 километра разстояние до работна площадка на брега на питейния язовир "Боровица".

Припомняме, че тонове дървесна маса бяха на път да задръстят преливника на язовира, който снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и 35 села. Имаше и опасност стената му да се срути и той да стане неизползваем.

По повод ситуацията депутатът Цвета Караянчева от ГЕРБ внесе сигнал до окръжната прокуратура в Кърджали с искане да провери случая, както и дали е използван нерегламентиран реагент в пречиствателната станция.

Към момента водата, която тече от чешмите на засегнатите населени места, продължава да е мътна и с остра миризма. Не са определени срокове, в които ще бъде годна и безопасна за употреба.