В църквата „Свето Успение Богородично" в Пазарджик се проведе церемония, на която пловдивският митрополит Николай връчи орден "Свети апостол Ерм" на прокурор Стефан Янев и на кмета на Пазарджик Тодор Попов за отстояване на християнските ценности.

Решението за отличието е във връзка с приетата от Общински съвет- Пазарджик Наредба за обществения ред и конкретно чл. 14 в нея, който забранява публична демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места, информира БНР.

Припомняме, прокурорът от Окръжна прокуратура-Пазарджик Стефан Янев отказа намеса срещу чл.14 от Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик и прекрати преписката, образувана по жалба на Добромир Добрев.

В мотивите си прокурор Стефан Янев посочи, че „нормата е забранителна, но по същността си охранява морала на населението в общината".

Пловдивската апелативна прокуратура също отказа намеса по обжалваното от Добрев Становище на Окръжна прокуратура - Пазарджик.

Преди церемонията в църквата митрополит Николай отслужи на централния площад "Константин Величков" молебен по повод 125 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.