Още преди да е започнало делото срещу енергийния бос Христо Ковачки, съдът даде 30-минутна почивка.

Днес е първото заседание по процеса срещу него.
Само обвинителният акт срещу бизнесмена е около сто страници, а материалите по делото са 350 тома.
Ковачки е обвинен, че не си е платил данъците, които надвишават сумата от 16 милиона лева.

Почивката бе дадена, защото защитниците на гражданския ищец по делото, Министерство на финансите, не са надлежно упълномощени.
Те представиха пълномощно от министъра на финансите Симеон Дянков.

Според адвокатите на Ковачки Ина Лулчева и Илиян Василев обаче е нужно пълномощно от НАП.
Не е ясно на кого е нанесена щетата - дали на МФ или на НАП, изтъкна Лулчева.

Оказа се, че юрисконсултите имат пълномощно и от приходната администрация. Именно затова съдия Александра Йорданова даде 30-минутна почивка, за да бъде предоставен и този документ.

Оказа се също така, че другият представител на частния обвинител е забравил да се
подпише под молбата да бъде включен в наказателното производство.

В съда Христо Ковачки дойде с 20 минути закъснение и се възползва от тайните коридори на Съдебната палата, за да избегне журналистически въпроси.

По време на почивката той предпочете да остане заключен в съдебната зала със своите адвокати.

Защита на Ковачки ще иска прекратяване на делото и обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата.

Това обясни адвокат Илиян Василев. Според него има добавени нови факти в обвинителния акт, а именно, че бизнесменът е използвал фалшиви фактури.

Василев припомни, че първоначално срещу Ковачки е повдигнато обвинение, че е ощетил държавата с над 16 милиона лв. данъци.

По думите на адвоката, едва когато е внасян обвинителния акт в съда, те се са запознали с новите обстоятелства около делото срещу бизнесмена.

На въпроса на news.bg  как Ковачки ще изплаща вноските по кредитите си, както и заплатите на служителите си, адвокат Илиян Василев заяви, че отговорът трябва да се търси от комисията Кушлев, която да обясни защо когато Ковачки е обвинен, че е ощетил  държавата с 16 млн. му се запорира имущество на стойност 143 млн. лв.

На въпрос дали процесът срещу Ковачки е политически адвокатът му бе категоричен че не се интересува от политика.

„Мисля, че някой да се занимава в политика в тази държава е загуба на време", смята още Илиян Валсиев. Според него трябва да се спазват съдебните процедури независимо кой е обвиняемият.

Той обясни, че има разминаване между обвинението в предварителното производство и сега когато прасецът е в съдебна зала.

„Никой никога не е обвинявал г-н Ковачки за фалшиви фактури, подчерта Илиян Васлиев Цялото обвинения почива на предположенията на колегите от прокуратурата, че има фиктивни сделки, подчерта адвокатът.
"Г-н Ковачки е много доволен, че делото най-после влезе в съда", обясни Илиян Василев и допълни, че в България е много лесно някой да бъде обвинен в престъпление, след което делото да не тръгва, а просто да отлежава в папките.

Прокурор Маргарита Немска обясни, че Ковачки е обвинен в данъчни престъпления и призна, че в обвинителния акт действително се споменава и използването на неистински фактури.

Другият адвокат на Ковачки Ина Лулчева е готова когато тръгне делото да поиска съкратено производство. Тя не пожела да коментира неподготвеността на юрисконсултите да представят пред съда редовни документи.

Благодарение на представителите на държавата делото не може да тръгне, възмущава се Ина Лулчева.

Софийски градски съд отложи делото срещу Ковачки за 24 ноември. Дори след почивката и след като юрисконсултите представиха пълномощни се оказа, че те пак са нередовни и за следващо заседание те трябва да представят редовни пълномощни.

Оказа се, че едното пълномощно е издадено от бившия финансов министър Пламен Орешарски. Пред съда Ина Лулчева изтъкна, че не може да се представя пълномощно от бивш министър.

Държавата възпрепятства делото, коментира Ина Лулчева пред съда и двамата адвокати на Ковачки настояваха делото да не бъде отлагано, тъй като не се налага изрично конституиране на гражданските ищци.