Нужна кауза, която да обединява и да сплотява! Живеем във време на силни личности и на ярки индивидуалности. Нужни са ни лидери, които не само да показват пътя, но и да са готови да го извървят докрай.

Това каза в тържественото си слово президентът Росен Плевнелиев, който участва в отбелязването на 139-та година от гибелта на Васил Левски в Карлово.

Българският народ има своята славна история, която надгражда днес. А когато устоите са здрави, развитието и успехът са задължителни, посочи президентът.

"Нужна ни е кауза - голяма, колкото е голяма България", посочи президентът. Той добави, че родолюбието не се изчерпва с почит към героите, а се измерва с делата ни днес. Благоденствието се постига, когато всеки си върши работата, както я вършеше Левски - съвестно, отговорно, прецизно. Неговата дейност е урок по политическа отговорност, неговото тефтерче е наръчник за държавника, каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев като върховен главнокомандващ прие почетния стой на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "Васил Левски" в Карлово.

На тържествената заря присъстваха още министърът на отбраната Аню Ангелов, Пловдивският митрополит Николай, народни представители, висши военни, много граждани.

В цялата страна днес се проведоха и други чествания по повод 139 години от гибелта на националния герой.

Паметна плоча на гроба на Васил Левски - Апостол на българската свобода беше официално открита на пред църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза на ЦУМ.

С общоградско поклонение във Велико Търново бе отбелязана 139-ата годишнина от гибелта на Дякона. Свещеници отслужиха заупокойна литургия пред паметника на Апостола на свободата, издигнат в центъра на града. Паметникът е поставен на мястото, където на 31 декември 1872 г. плененият Васил Левски се е сбогувал с търновци на път за София, охраняван от турски конвой.

Възпоменателна проява за Апостола - поход до турската крепост "Меджиди табия" - организира днес общинският комитет "Васил Левски" в Силистра. В крепостта силистренецът Валентин Петков, който стопанисва паметника, е подредил импровизирана музейна експозиция за освободителните борби на българите.