Главният прокурор Сотир Цацаров бе лаконичен по казуса „Веселин Пенгезов" и появилата се в медиите информация, че шефът на Столичния апелативен съд ще се сдобие с обвинение.

Има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване, коментира той в началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Пеевски ме натискаше по определени дела, "контраатакува" Пенгезов
Още...

Цацаров призна, че става въпрос за случай от 2010 г., който се точи до настоящата 2014-а. Той отказа да обясни защо делото се е бавило толкова дълго. За въпросите от 2010 до 2013 г. би следвало да ги зададете на друго място, коментира още Сотир Цацаров.

Стана ясно, че ако на Пенгезов бъде повдигнато обвинение, медиите ще бъдат надлежно уведомени.
От януари 2013-а са разпитани 81 свидетели, подчерта обвинител номер едно в отговор на журналистически въпрос какво се е правило по това разследване в годините. Главният прокурор не вижда връзка между призовката на Веселин Пенгезов и обявената процедура за административен ръководител на апелативният съд в София, както и с предстоящите евроизбори.

Никъде не е казано, че прокуратурата спира, когато има избори, категоричен бе Сотир Цацаров. Ако до момента прокуратурата е спирала, вече няма да го прави, закани се той.
Не е имало и натиск върху наблюдаващия прокурор по случая с Веселин Пенгезов, според Цацаров, напротив имало е пълна свобода на разследването. Същият прокурор „проучва" Веселин Пенгезов от 2010 г.

Това първото дело в България ли е, по което не се е работило с години, попита обвинител номер едно след настояването на медиите да получат отговор защо разследването срещу Пенгезов се точи с години.

Цацаров по тази тема допълни още: „Аз вече не се притеснявам, аз вече свикнах. Не мога да се притеснявам за нещо, което е било в един минал период или да тръгна да гледам в този период назад. Не съм човек, който гледа назад. Аз съм човек, който отговаря за настоящия период и мисля, че си върша работата за него".

Попитан за връзката на „размразяването" на скандални случаи като този с Веселин Пенгезов в предизборна ситуация, Цацаров призова да не се живее между изборите и коментира: „Държавата е в такова положение, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в това състояние, а донякъде и медиите".