Протестите срещу действията на правителството по повод Европейската програма "Натура 2000" продължават. Основателните причини за тях са липсата на информация и на разяснителна кампания за критериите, по които се определят зоните на специална закрила от програмата.
Това заявяват от ДСБ в декларация по въпроса.

Според тях липсва отговор защо от програмата са изключени значими природни феномени по Черноморието и в Родопите.

Защо горите на Симеон Сакскобургготски и "Супер Боровец" не подлежат на защита? Защо се намали два пъти първоначално обявената територия на "Натура 2000" след скритото застъпничество на лидери, депутати и министри от мнозинството, питат съпратийците на Иван Костов.

Те са категорични, че протестиращите общини и граждани справедливо питат как ще бъдат компенсирани за ограниченията, които ще бъдат наложени от програмата.

ДСБ изразява тревога, че стартът на програма "Натура 2000", съвпадащ с пълноправното ни членство, е опорочен. Вместо природозащитна програма, "Натура 2000" се превърна в корупционна схема, облагодетелстваща тройната коалиция, смятат тъмносините.

ДСБ застават зад протеста срещу непрозрачните и задкулисни действия на правителството при определяне на териториите от "Натура 2000", срещу липсата на информация за ограниченията и компенсациите, срещу поредната корупционна акция на БСП, ДПС и НДСВ.

От партията на Костов настояват правителството да утвърди мрежата от защитени територии на "Натура 2000" в обхват, отговарящ на европейски признати научни критерии, като преди това проведе широка разяснителна кампания за пълна прозрачност на отделните етапи на изработване и приемане на програмата.

Те искат кабинетът „Станишев" да гарантира равнопоставеност на всички общини при определяне на защитените територии и да не допусне изключване на територии, заради партийните пристрастия.

Правителството трябва да гарантира пълно и по пазарни цени компенсиране на собствениците и общините в случаите, когато техните права на ползване са ограничени, както и да гарантира пълен и всеобхватен политически и граждански контрол върху програмата, искат от ДСБ.