В отношенията ни с Виетнам има нещо, което е по-различно отколкото двустранните ни отношения с много други страни.

Това са онези няколко десетки хиляди виетнамци, завършили образованието си в България.

Това каза президентът Георги Първанов на среща в българското посолство в Ханой с виетнамци, завършили образованието си в България.

Президентът констатира много активен политически диалог между България и Виетнам, определяйки като съвсем естествена настоящата визита на най-високо държавно ниво.

Едва ли някой може да се съмнява, че българите за тези близо 60 години винаги сме имали най-искрени, най-чисти и най-добри намерения и отношение към Виетнам и виетнамския народ, каза президентът Първанов.

Той открои видимите промени, обновлението и инвестициите във Виетнам. Президентът Първанов и посланикът ни във Виетнам Георги Василев припомниха, че след дни се навършват 59 години от установяването на дипломатически отношения между Виетнам и България.

Съществуват много предпоставки за сътрудничество, каза посланикът. Той отбеляза решението на виетнамската страна българският президент да бъде най-важният гост за годината - посрещнат на четвъртия ден от Тет (Новата година).

На срещата в българското посолство присъства вицепрезидентът на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Зоан. По-рано днес, при обиколка на залива Ха Лонг, известен с многобройните си красиви скални острови, от виетнамска страна предложиха на българската делегация да именува един от островите и той получи името "Орфей".