МВР не предостави целия запис от ареста на Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. От министерството са изпратили записа, който беше разпространен от пресцентъра на МВР. Защитата на тримата подсъдими е категорична, че записът е видимо монтиран.

Адвокат Василев подчерта, че е виждал пълния запис на задържането, който е с от 3 до 5 минути по-дълъг и за пореден път настоя той да бъде изпратен в съда и приложен към материалите по делото.

Бившият военен министър Николай Цонев заяви пред журналисти, че в записа, представен от МВР липсва унижението на един служител на българската армия.

По искане на защитата, днес беше разпитан повторно основният свидетел на прокуратурата, следователят Петьо Петров. Разпитът му се наложи заради искане на защитата да бъде проверено дали е той е сътрудничил на МВР и ДАНС и за какъв период от време.

В отговор на това питане днес стана ясно, че съдът е получил писмо от вътрешния министър Цветан Цветанов, който обяснява, че информацията може да бъде проверена само след изричното съгласие на самия Петьо Петров.

„След като разбрах за жалбите от тъста и тъщата, които не съм виждал от 2002г. и след като ме върнаха във времена на култови филми като „Баш майстора", не давам разрешение. Настоявам да бъда проверен дали съм сътрудничил на МВР, ДАНС, МОСАД, „Озеленяване" и всякакви други служби", театрално заяви пред съда свидетелят Петьо Петров.

След като следователят Петьо Петров даде демонстративно разрешение да бъде проверяван и напусна сградата на Съдебната палата, в съда пристигна писмо, от което става ясно, че той не е бил сътрудник на ДАНС в периода януари-април 2010г.

Софийски градски съд прие почти всички доказателствени искания на защитата. Адвокат Васил Василев настоява да се изпрати писмо до Върховна касационна прокуратура, тъй като има информация, че пълният запис от ареста на Цонев, Сантиров и Попов е бил изпратен там от главният комисар на МВР Калин Георгиев, за да се разследва дали има закононарушения и превишаване на полицейски права по време на задържането.

Прокурор Божидар Джамбазов настоя съдът да преустанови „тази абсурдна ситуация" и да спре да одобрява искания на защитата, които не са пряко свързани с предмета на делото. По думите на прокурора, много по-голямо внимание се обръща на основният свидетел, а не на подсъдимите, което според него е безпрецедентно.

Джамбазов коментира, че до голяма степен се прави опит за отклоняване на процеса от рамките, в които трябва да бъде воден според НПК. Джамбазов настоя също съдът да не извършва паралелно разследване на незавършени досъдебни производства.

СГС отхвърли възражението на прокуратурата и реши, че може да назначи експерт от БАН за вещо лице, което да извърши назначената по делото техническа експертиза на записа от ареста.

Междувременно председателят на съдебния състав по делото съдия Иван Коев хвана вътрешния министър Цветан Цветанов в лъжа. В отговор до съда Цветанов казва, че не разполага с документи за това кой е разрешил разпространението на записа от ареста на тримата подсъдими.

В писмото си вътрешният министър обяснява, че дейността на дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността" е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за дейността на МВР. В него се посочва изрично задължението на пресцентъра да осигурява прозрачност и публичност в дейността на ведомството, аргументира се още Цветанов.

След проверка съдия Коев установил, че разпоредбата на въпросния член, на който се позовава Цветанов, е отменен, а текстът въобще не е съществувал в тази наредба.

Припомняме, до момента Николай Цонев е оправдан по три от заведените срещу него дела по различни обвинения. Настоящият процес е четвърти и последен срещу бившия военен министър.