България ще приеме в следващите две години 500 имигранти, заселени досега в други държави. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова след края на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Тя отбеляза, че тази бройка е с около 33 процента по-малка от предвидената първоначално. През май Европейската комисия предложи България да приеме 788 имигранти, като от тях сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229), а също и 216 бежанци, пристигнали в други държави по света, припомня БТА.

Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути, коментира Бъчварова по повод настояванията на българските власти нашата страна да получи по-специален статут при разпределянето на търсещите убежище. Изразихме подкрепата си за солидарността и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави, добави вицепремиерът.

Бъчварова допълни, че тепърва ще се уточнява как ще бъде правен подборът на чужденците, които България ще приеме. Тя уточни в отговор на въпрос, че приемът на чужденците се очаква от есента. Мисля, че не сме в степен на готовност да започнем толкова скоро, уточни вицепремиерът.