Партията ДПС трябва да отстъпи властта в следващия мандат - заради позицията на почетния лидер Ахмед Доган, но и заради позицията и поведението на самата партия. Това заяви в предаването „120 минути" по бТВ Георги Първанов, президентът на България (2002 г. - 2012 г.) и настоящ лидер на АБВ.

Като държавен глава Първанов бе сочен за архитект на Тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС, управлявала след изборите през 2005 г. При неговото управление тогавашният председател на ДПС Ахмед Доган получи и орден „Стара планина".

„Това беше предложение на граждански комитет", категоричен бе Първанов и допълни, че връчването на всички ордени „Стара планина" по негово време е било инициирано от „други структури", предимно от изпълнителната власт.

„Твърдя, че Ахмед Доган има своя принос за установяването на етническия мир в България в първите десет години от началото на прехода. След това ролята му става все по-спорна във времето и за това аз сега твърдя, не само заради позицията на господин Доган, но и заради позицията и поведението на партията, че те трябва да отстъпят властта следващия мандат", заяви Георги Първанов.

Смяна в БСП

Президентът оцени положително като „нестандартно решение" възможността жена да оглави БСП, предвид краткото време, с което левицата разполага, за да влезе в противоборството с другите големи политически сили. Така той коментира участието на Мая Манолова и Корнелия Нинова в надпреварата за наследник на Сергей Станишев на председателското място.

Георги Първанов отрече Манолова да е „неговият човек" в БСП. „Трябва за пореден път да припомням, че Мая Манолова беше един от хората, които много остро ме атакуваха. Тя обосноваваше моето изваждане Социалистическата партия, така че аз няма как да имам лични пристрастия", подчерта той.

Президентът коментира и изказването на депутата Кирил Добрев, че предпочита жените „за други работи", не за лидери на партията, което взриви общественото мнение. „Искам да подчертая колко нелеп е този спор, тази тема. Аз познавам добре историята пък и съвременната политика, госпожа Меркел е най-влиятелната жена и един от най-влиятелните съвременници. Мога да посоча и други такива примери", изтъкна Първанов.

Като лидер на АБВ той отново отхвърли възможността за коалиционни отношения с левицата след оттеглянето на Сергей Станишев от поста на председател. „Ама Вие къде видяхте Станишев да се е оттеглил? Той е председател на коалицията - коалицията, която съществуваше и до момента с познатите имена. Няма оттегляне. Той стои като шапка, той е човекът, който подписва кандидатите, респективно - бъдещите народни представители, така че промяната не се е състояла", смята Георги Първанов.

В отговор на въпрос за евентуално бъдещо партньорство между АБВ и БСП, за което социолозите отчитат голяма подкрепа, той заяви лаконично: „В политиката едно плюс едно не прави винаги две."

Президент с гарантиран влог

Георги Първанов се изказа пестеливо по скандала с Корпоративна търговска банка, като призова най-вече „политиците да се изказват след специалистите", да е ясно, че има гаранция за гражданите и бизнеса, както и увереност, че при престъпление ще има разследване. „Оттам нататък всичко е в детайла, но аз не познавам детайлите и на този етап не мога да коментирам", посочи лидерът на АБВ.

Той сподели, че неговите спестявания били „доста под гарантирания праг" от 100 000 евро или 196 000 лв. и заради това се чувствал спокоен. „Моите пари не са там и не са чак толкова много. Това не ме прави по-малко ангажиран", подчерта президентът (2002 г. - 2012 г.).

Той отказа да коментира отношенията между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, зад които много анализатори видяха сянката на Ахмед Доган, разривът в които демонстрира връзките между политическите и икономическите среди. „Не съм контактувал и с тримата, и без информация, особено пък без документи, с каквито не бих и могъл да разполагам, би било произволно да правя спекулации, но със сигурност тук има икономически или личностен и политически момент", каза единствено Първанов по темата.

„Държа на големите енергийни проекти"

Георги Първанов коментира и големите енергийни проекти, които продължават да будят редица спорове в България - „Бургас - Александруполис", АЕЦ „Белене" и „Южен поток".

„Аз съм наистина човекът, който е инициирал трите проекта в голяма степен. По-малко „Белене", разбира се, който беше тръгнал преди мен, но аз го развих, дадох му тласък. И държа на тези проекти, защото от тогава досега, а и преди това България не е имала проекти, които да носят в пакет толкова много милиарди инвестиции, толкова много работни места, толкова много гаранции за сигурността на страната", заяви Георги Първанов, макар че и трите проекта са спрени, а по този за Втора атомна България може да търпи големи санкции.

Той отрече да защитава руски интереси, каквито обвинения получава често. „Защитавам български интереси. Отново ще кажа, аз бях този, който каза, че не е добър начина, че е вреден и, може би, заслужава да има проверка на прокуратурата начина, по който стана разпределението и избора на подизпълнителите от българска страна в „Южен поток". Нека да видим, чиста ли е била процедурата? Кой печели от тази работа? Но тука няма политическа, в смисъл на партийна ангажираност, няма", подчерта Първанов.

Според него „Южен поток" е европейски проект и заслужава да бъде осъществен. „Аз подкрепям принципно този проект - аз съм го инициирал заедно с президента Владимир Путин. Но аз няма подкрепя действия, които ерозират - действията по избора на изпълнителите от българска страна", уточни лидерът на АБВ.

„Във всеки случай тази процедура трябва да бъде ревизирана. И това не е само мое мнение. Вероятно това ще се случи, както от руска страна, така и от българска ще бъдат други изпълнителите, за да може наистина процедурата да е чиста. Аз съм категоричен. Проекта - да, но не против принципите и против онова, което сме договорили с Европейския съюз", заяви Георги Първанов.