Групировката "Ислямска държава" публикува нов видеозапис с британския заложник Джон Кантли, предадоха световните информационни агенции.

Припомня се, че то е седмо поред с участието на заложника. В други бяха заснети екзекуциите на други четирима заложници американците Стивън Сотлоф и Питър Касиг и британците Джеймс Фоули и Алън Хенинг, обезглавени от ислямсткия боец, известен като "Джихадиста Джон", един от стотиците активисти с британско гражданство в редиците на "Ислямска държава". По-рано бе оповестено, че той вероятно е бил ранен при американска въздушна атака по време на среща на лидери на групировката.

В него, журналистът говори за провалилите се опарации по освобождаването му, като споменава и другите отвлечени. Той споделя, че се чувства изоставен от британските власти. Кантли пита защо се поставят толкова животи в опасност, след като властите биха могли да проведат преговори. Кантли коментира и възможността да бъде поредният обезглавен заложник като признава, че отдавна е приел съдбата си и очаква това да се случи и на него. Той споделя, че е "много разгневен от този факт".

Все още се анализира достоверността на видеото по външния вид на Кантли и събитията, които той описва.

Американските власти проведоха спасителна операция през юли, още след първото видео със заложника Джеймс Фоули. Според тях, тя се е провалила, тъй като заложниците не са били на предполагаемото място.