С решение на гръцкото правителство кораби с хиляди нелегални емигранти от Сирия, стигнали до егейските острови, акостират днес в пристанищата на Солун и Кавала. От там повечето имигранти ще потеглят към Западна Европа по Балканския път през Македония и Сърбия, съобщи БНР.

Плавателният съд "Елефтериос Венизелос" с 1700 идентифицирани бежанци от Сирия потегли тази сутрин от о-в Кос за Солун. Оттам мигрантите ще бъдат само на час път с автобус до Македония, откъдето минава Балканският път към Унгария и останалите централноевропейски страни.

От остров Лесбос, където са регистрирани 8500 бежанци, са отпътували 1500 души. Те се очаква да пристигнат на пристанището в Кавала. По информация на гръцкото министерство на здравеопазването всички мигранти желаят да продължат пътуването на запад.

Междувременно гръцкото правителство постанови да бъде създадена нова служба за управление на европейските програми за мигрантите, която да се занимава с усвояване на средства от Европейския съюз за решаване на миграционния проблем.

В службата се очаква да постъпи предвидено за Гърция извънредно финансиране на стойност 2 млн. и 700 хиляди евро от Европейската комисия и 30 млн. евро от общо 470 млн. евро, предназначени за реализация на гръцкия план за справяне с миграцията до 2020 година.