Най-възрастният мъж в света почина рано тази сутрин на 113-годишна възраст. Това съобщи Асошиейтед прес.

Хенри Алингам бе едва един от двамата останали живи британски ветерани от Първата световна война. Той се водеше официално за най-възрастния мъж в света от 19 юни тази година, припомня агенцията.

Алингам постъпва през 1915 г. в Кралската военноморска въздушна служба - предшественик на Кралските военновъздушни сили. Взел е и участие във Втората световна война, като е работил по мерки за неутрализиране на мини.

Хенри Алингам е роден през 1896 година. Има 5 внука, 12 правнука, 14 пра пра внука и един пра пра пра внук. Съпругата му Дороти, за което е бил женен повече от половин век, е починала през 1970 година.

Преди здравословното му състояние да се влоши, Алинам е заявявал много пъти, че не може да забрави ужасите на войната, въпреки че го желае повече от всичко.

Видях прекалено много неща, които не бих искал да видя. Никога няма да ги забравя, са едни от последните му думи пред близки. Ветеранът е отказвал да участва в срещи на бивши военни, както и да коментира участието си в сраженията пред семейството си, отбелязват агенциите.

Премиерът на Великобритания Гордън Браун коментира смъртта на Хенри Алингам с думите, че той е бил „велик човек". Имах привилегията да се срещна няколко пъти с Хенри, заяви Браун, цитиран от БиБиСи. Той беше велик характер, представител на последното поколение от такива характери, отбеляза още премиерът.