Ситуацията в зърнения сектор не е критична, пшеница и хляб ще има. Това стана ясно след проведения Консултативен съвет по зърното към Министерството на земеделието и храните, на който присъстваха министър Димитър Греков, председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева и Ангел Вукодинов - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщава Money.bg.

Греков също така заяви, че не се очаква да има повишение на цените на насъщния през зимата, защото ще има достатъчно зърно. Според предварителните оценки засегнати са 357 хил. декара. Министърът направи уточнение, че има разлика между засегнати и пропаднали площи.

От първите е възможно да има добив, макар и в по-малки количества от традиционно очакваните. От пропадналите площи обаче няма да има никакво зърно или друга култура. Земеделският министър уточни, че на тези над 400 хил. декара не са засети само зърнени култури, но и такива със зеленчуци, плодове и други. Най-големи са щетите във Врачанско, Монтанско и Видинско.

Във Врачанско са засегнати около 130 хил. декара, във Видинско около 40 хил. декара, а в Добричко около 30 хил. декара. Собствениците на тези площи ще получат обезщетение в размер на 80% от направените разходи, като точният размер на сумата ще стане ясен в началото на септември.

Мариана Кукушева заяви, че българските земеделски стопани разполагат с необходимата техника да съберат и полегналите класове, които по думите й в някои медии са били отписани. По време на брифинга стана ясно, че МЗХ и зърнопроизводителите имат различни оценки за това какво количество пшеница ще се събере тази година.

Според министър Греков се очаква добивите да бъдат около 4.7 млн. тона, което е близко до миналогодишното равнище. Според зам.-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов събраната реколта ще е около и малко над 4 млн. тона.

Припомняме, че по-рано днес Греков заяви, че очаква с 25% по-ниски добиви.

На Консултативния съвет при земеделския министър е взето решение да бъдат поискани от Министерството на финансите 2 млн. лв. за закупуване на нови ракети за борба с градушките, както и за разполагане на нови установки в различни места на страната.