Два нови моста могат да свързват страната ни със северната ни съседка Румъния.

Служебното правителство на проф. Георги Близнашки е одобрило на днешното си редовно заседание подписването на меморандум за разбирателство между България и Румъния.

Този документ дава „зелена" светлина за проучването на възможностите за изграждане на две нови мостови съоръжения над река Дунав.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова обясни на пресконференция, че идеята е да построим мост, който да свързва Силистра и Кълъраш, както и още един между Никопол и Турну Мъгуреле.

„Това е много важна първа стъпка", похвали се министър Ангелкова и посочи, че с меморандума се дава старт на предпроектните проучвания, анализите и изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда.

Финансиране на тези два нови моста, по думите на служебния транспортен министър, ще бъде по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за периода 2014-2020-та година.

„И по двамата моста ще се работи едновременно", отбеляза още министър Ангелкова и увери, че и двете нови съоръжения са приоритетни и за България, и за Румъния и няма да има изоставане на работата.