Ливан евентуално догодина ще избира президент след като основните сили остават скептични и трудно правят компромиси за евентуална промяна в конституцията, прогнозира АФП.

Парламентарното заседание за избор на президент на Ливан, което трябваше да се състои днес, бе отложено за осми път, заяви председателят на парламента Набих Бери. Той обаче не се надява за следващото заседание, насрочено на 17 декември, може да излъчи нов държавен глава.

Изборът на приемник на президента Емил Лахуд се отлага от 25 септември насам, поради разногласия между антисирийската управляваща коалиция и подкрепяната от Дамаск опозиция.

Номинирането на генерал Мишел Сюлейман е отдавна търсеният компромис между управляващото прозападно мнозинство и просирийската опозиция, след като от 24 октомври, когато изтече мандатът на президента Емил Лахуд, Ливан е без държавен глава, коментира АФП.

Агенцията уточнява, че за да бъде избран обаче, е необходима конституционна поправка, която да промени члена, който забранява на висши функционери да стават президенти освен ако са подали оставка от поста две години преди това. За промени в основния закон е необходим кворум от най-малко две трети от парламента. Конституционната поправка предстои да бъде обсъдена от депутатите през следващите дни.