Освен войната със световния тероризъм САЩ могат да се сблъскат и с опасност, идваща от такива страни като Русия и Китай.
Това заяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс в защита на бюджета на страната за 2008 година, огромна част от който е предназначена за военни нужди.

Необходим ни е целият спектър от военни средства, включително наземни сили, способни да воюват с големи армии, така и мобилни части със специално предназначение, способни да се борят с терористичните заплахи, тъй като ние не знаем какво се случва в страни като Русия, Китай, Северна Корея и други, заяви Гейтс пред комитета по въоръжени сили в камарата на представителите в Американския Конгрес.

Би Би Си коментира, че за разлика от своя предшественик Доналд Ръмсфелд, Гейтс призовава да се увеличи числеността на армията и морската пехота на САЩ.
По-рано за необходимостта от увеличение на американската армия се обяви и президентът Джордж Буш, припомня електронното издание НЮЗру.

Освен воденето на война с глобалния тероризъм ние сме длъжни за се противопоставим на заплахите, с които се сблъскват САЩ заради ядрените амбиции на Иран и Северна Корея и неясните позиции на страни като Русия и Китай, които между другото се занимават с увеличаване на въоръжението си, подчерта американският военен министър.

Припомняме, в деня на назначаването му като шеф на Пентагона бившият директор на ЦРУ заяви пред сенаторите, че мисли за съвременна Русия и политиката на нейното ръководство.
Той подчерта, че Владимир Путин се стреми да върне на Русия статута й на велика държава, опитва се да възроди националната гордост и използва за тази цел голямата си популярност в родината.
Според Гейтс Путин се стреми да възстанови влиянието на Русия в региона и се опитва да възвърне контрола над принадлежалите някога на държавата стратегически ресурси и предприятия.

НЮЗру отбелязва, че в същото време САЩ се опитват да укрепят позициите си, с разполагането на елементи за противовъздушна отбрана в Полша и Чехия, което предизвика рязка реакция от страна на Москва, както и преместването на радари от Хавайските острови към Алеутските острови в Берингово море, по-близо до Камчатка.