Бaлет „Арабеск" изпрати отворено писмо до премиера Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.

В него се посочва, че „едно предложение за реформа изтри балет „Арабеск" от културната карта на България. За пореден път с доброто намерение да ни осигурят сцена, но без никакъв диалог с нас."

В Пловдив свирят Шостакович срещу Вежди Рашидов.
                                      Още...

От балета поясняват, че 20 години не са разполагали със собствена сцена и допълват:
„Подочувайки оттук оттам за предстоящата реформа, поискахме среща със зам.-министър Тодоров, на която ни бе пояснено, че Министерството иска да предостави сцена на балет „Арабеск" и по-точно сцената на ДМТ „Стефан Македонски.

Зам.-министър Тодоров ни обясни как това може да стане на принципа на интендантските немски театри и как всяка една от двете трупи ще има своята творческа независимост.

Изказвайки нашите съмнения, останахме с обещанието да се срещнем още веднъж, за да обсъдим и да се чуят и нашите предложения. Но така и останахме с обещанията. Всеки един наш опит за нова среща остана безуспешен".

От танцовата трупа обаче допълват, че в документа, който вече е публикуван официално на сайта на Министерство на културата и представен на Министерски съвет, Държавен музикален театър „Стефан Македонски" и балет „Арабеск" се преобразуват в Софийски музикален и балетен център".

Това става анонимно, без запазените марки на двата театъра, без техните имена и без юридическата им самостоятелност, отбелязват от танцовия ансамбъл. Тази реформа предлага на балет „Арабеск" същото безлично и безименно съществуване под шапката на също така безименния музикален и балетен център, изтъкват от трупата.

От там припомнят, че балет „Арабеск" е създаден преди почти половин век от едни от най-безспорните имена на българския балет - Красимира Колдамова, Ичко Лазаров, Вера Кирова.

"Балет „Арабеск" е единствената самостоятелна балетна трупа в България и на този юридически статут дължи своето име и своето категорично творческо развитие и израстване", категорични са творците.

Според тях в българската традиция всички останали балетни трупи - тази на Софийска опера, на Музикален театър и на провинциалните оперни театри, са обслужваща част на оперните и музикални спектакли, с крайно ограничена и проблематична възможност за самостоятелна балетна продукция.

"Все още се опитваме да вярваме, че тази реформа няма да унищожи балет „Арабеск". Опитваме се да вярваме, че "Арабеск" ще бъде не само част от историята, но и част от бъдещето на българската култура", завършва писмото на балетната трупа.

Припомняме, по-рано днес кметът на Пловдив Славчо Атанасов изпрати писмо с искане за спешна среща с министъра на културата Вежди Рашидов.

Поводът е внесеното предложение за преобразуване на пловдивското Оперно-филхармонично дружество, което на практика ще ликвидира операта в града.