ГЕРБ оттегля подкрепата си за кмета на Община Варна Кирил Йорданов. Това стана ясно на извънреден брифинг на областната структура на партията  в морската столица.

ГЕРБ официално се разграничи от кмета Кирил Йорданов и поиска оставката му. От там признаха, че са направили грешка с издигането на Йорданов за четвърти мандат.

„Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут. Очевидно напрежение има, под въпрос е поставена и местната власт и ние сме солидарни с това, което хората желаят", така председателят на ГЕРБ във Варна Иван Портних обясни решението партията, която издигна Кирил Йорданов за кмет, да оттегли подкрепата си за него.

Позицията е съгласувана лично с Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ, стана ясно от думите на Портних, цитирани от Дарик.

Рано тази сутрин самият Кирил Йорданов е бил уведомен за решението.

Междувременно Варна бе един от най-дейните градове в днешния национален протест.

Хиляди варненци се обявиха за гражданско неподчинение, изразяващо се в неплащане на сметките за ток. Протестиращите в морската ни столица обявиха, че не участват в контрола по изпълнението на техните искания за проверки на монополите, поради което и призоваха за неподчинение. Протестното шествие беше предвождано от рокери. Участниците в него поднесоха венец и цветя пред паметника на Васил Левски в едноименния квартал в морския град, съобщи БНР.

По време на протеста бяха отправени призиви за даряване на кръв за самозапалилия се пред общината Пламен Горанов.

Варненци не пропуснаха и този път да замерят с яйца сградата на общината и да скандират срещу кмета на града.

Предполага се, че в протеста на варненци участват около 50 хиляди души.

Сред протестиращите във Варна се появи и Веселин Марешки, който призова всички общински съветници да подадат оставка. Демонстрантите се обявиха против политизиране на протеста и призоваха Марешки да напусне, докато го освиркваха.

Междувременно стана ясно, че РЗС си оттегля подкрепата за Веселин Марешки. Само преди месеци партията на Яне Янев обяви коалиция с Марешки.

Припомняме, Варна беше градът, откъдето тръгнаха масовите протести срещу монополите у нас. Дни наред хиляди хора излизаха по улиците на морската столица. Впоследствие те поискаха оставката на кмета, който обаче отказваше да се оттегли.