Няма да има допълнителни средства в бюджета за борба с комарите, реши мнозинството, въпреки настояванията от страна на БСП и ДПС за предвиждане на допълнителни средства затова.

Председателят на парламента Цецка Цачева специално даде думата на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков да докладва по въпроса.

Той съобщи, че от Фонда за бедствията и авариите вече са отделени средства и че се работи съвместно с румънското правителство, така че проблемът да бъде решен. Не са необходими допълнителни средства в тази актуализация на бюджета, категоричен е Дянков.

В хода на дебатите опозицията се противопоставяше на съкратената приходна част на бюджета. От Синята коалиция настояваха за съкращаване на разходите.

Предлаганият бюджет от управляващите е с мързелива приходна част, коментира Михаил Миков.

Това е бюджет, а не халваджийски тефтер", отправяше предупреждения от парламентарната трибуна Али Осман Имамов.

Синята коалиция предложиха предвидените 300 млн. лв. за хеликоптерите да бъдат отложени за 2011-20012-а година, предложиха предоговаряне на сделката и също Министерството на отбраната да подготви програма за продажба на всички ненужни имоти.

Категорично против предоставянето на 116 млн. лв. за премии на тютюнопроизводителите се обявиха още от Синята коалиция. Те предложиха и жп гарите да бъдат концесионирани и да се ускори приватизацията.

Министърът на отбраната Аню Ангелов обясни, че няма никаква възможност за никакво предоговаряне за хеликоптерите.

Лидерът на ДСБ Иван Костов изрази несъгласие с разчетите и предупреди, че с актуализирания бюджет се създава опасност да се наложи нова актуализация, да се получи прекомерен дефицит и да последват санкции спрямо България от страна на ЕК. Той е категоричен, че разходите в бюджета могат да бъдат съкратени.
Ако това не бъде направено, ще се стигне до посягане на пенсии и заплати, предупреди още той.

Костов изрази несъгласие със съотношението специализираната администрация към общата администрация в МВР да е едно към едно и подчерта, че никъде в света не е така.

Мартин Димитров прогнозира, че дефицитът ще продължи да върви нагоре.
Вижте колеги, какво стана с Румъния, вижте какво стана с Гърция, това ли искаме?, обърна се синият лидер към колегите си. Безсмислено е, според него, да се прави актуализация, за да се увеличават разходите на държавата.

Като ги говорите тези верни неща, г-н Димитров, кой ли ви слуша, с тези думи към Мартин Димитров се обърна Лютви Местан от ДПС. Не ги ли видяхте тези неща във философията на бюджета на първо четене, попита още той.

Няма по-голямо политическо унижение от това да не знаеш дали си опозиция или управляващ, обърна се към Мартин Димитров Драгомир Стойнев от БСП. Той призова колегата си от Синята коалиция да бъде последователен партньор на ГЕРБ и да подкрепят актуализацията на бюджета.

 

Какво включва актуализацията на бюджета
В новия бюджет е предвидено приходите да бъдат 15,2 млрд. лв., а разходите, трансферите и вноската в общия бюджет на Европейския съюз ще бъдат на обща стойност от 18,9 млрд. лв.

При променената фискална рамка се прогнозира дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма в размер 4,8% от прогнозния БВП, което се формира от дефицит в размер 3,9% от прогнозния БВП по националния бюджет и дефицит в размер 0,9% от прогнозния БВП по европейските средства.

Ревизираните прогнози за 2010 г. предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Не се предвижда промяна на трансферите за Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предвижда се с промени в Кодекса за социално осигуряване да се отложи увеличението на добавките към пенсиите на хората над 75-годишна възраст и на преживелия съпруг, което ще позволи да бъдат спестени около 142 млн. лв. през 2010 г.

142 млн. лв. допълнително ще се изразходват за дейностите по социалното подпомагане в изпълнение на договорените с Националния съвет за тристранно сътрудничество мерки.

За финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение - магистрали, пътни възли и др., са планирани 180 млн. лв, а 116 млн. лв. трябва да бъдат похарчени за премиране на тютюнопроизводителите през 2010 г.

Изготвените оценки от Агенция „Митници" очертават неизпълнение на годишните разчети за 2010 г. на приходите от акцизи с около 680 млн. лв. Очаква се приходите от корпоративни данъци на годишна база да останат с около 270 млн. лв. под разчета.

Вчера вицепремиерът и фининсов министър Симеон Дянков обяви, че и следващата година в бюджета на страната ще бъде заложен дефицит, но той ще е под допустимия от максимум три на сто.

Припомняме, на първо четене актуализация бюджет получи само 120 подкрепа, при положение че от Синята коалиция подкрепиха финансовия план, макар и да се разграничиха от правенето му.

След първо четене както от СДС, така и от ДСБ отправиха остри критики, като СДС обявиха, че няма да дадат сега подкрепата си.
Така министър Симеон Дянков може да разчита само на твърдите гласове на ГЕРБ и на „Атака".