33-годишен мъж обжалва 25-годишната си присъда за убийството на майка си. Георги Тодоров от Попово я е убил миналата година с извънмерна жестокост, за която е осъден от Окръжния съд в Търговище. Днес той обжалва наказанието си пред Варненския апелативен съд, съобщават от съда.

Припомняме, убийството е извършено на 28 август и разтърси Попово. Младият мъж живеел в дома на майка си Гергана. Той бил с непредсказуемо поведение, агресивен, конфликтен, раздразнителен и импулсивен. Редовно малтретирал близките си.

Георги Тодоров системно оказвал физическо и психическо насилие над родната си майка. Затова в края на 2012 г. му е наложена ограничителна мярка по Закона за защита от домашно насилие.

Във фаталната вечер отново предизвикал скандал и започнал поредния побой над майка си. Тодоров безмилостно удрял жената, където свари, влачил я из къщата, повалил я на земята и продължил с побоя, докато спре да се движи, припомнят от съда. Той обаче не спрял дотук. Полял част от тялото на майка си с бензин и я подпалил. От огъня жената се свестила, но младият мъж сломил опита й да избяга и продължил издевателството с необяснима жестокост. Залял останалата част от тялото й с бензин и отново я подпалил. След като огънят изгаснал - продължил да я удря с тояга по цялото тяло.

Медиците по-късно установили причината за смъртта на жената, а именно комбинирана черепно-мозъчна травма и термичен шок, предизвикан от над 80% изгаряне по тялото.

Тодоров призна фактите от обвинителния акт и в края на февруари поиска от Търговищкия окръжен съд съкратено съдебно следствие. Първата инстанция го осъжда на доживотен затвор, но редуцира наказанието на 25 години зад решетките при първоначален строг режим. При днешното обжалване подсъдимият иска наказанието да бъде намалено.