Правителството без каквито и да е преговори с Русия да замрази проекта „Белене" до налагането на новите задължителни европейски изисквания за сигурност и безопасност на ядрената енергетика.
За това призова Иван Костов, който прочете декларация от името на „Синята коалиция" за проекта за втората ни атомна електроцентрала.

Той изтъкна, че САЩ правят оценка за надеждността на своите ядрени технологии, Германия е затворила 7 свои централи, във Франция и Испания, пък е разпоредена спешна проверка на ядрените мощности. Швейцария е замразила плановете си за изграждане на нови централи.

Росатом:
Стойността на договора не се променя, остава 6,298 млрд евро
Още...

„За 30 години се случиха авариите в „Тримайл Айлънд", „Чернобил" и „Фукушима", припомни Иван Костов. Човечеството сега търси причините, поради които рискът от атомни катастрофи се оказа почти 100 пъти по-голям от теоретичните изчисления за 1 катастрофа на 10 000 години, подчерта той.

Българският премиер е абсурдно изключение от общата тревога, категоричен е Иван Костов.
Според него Бойко Борисов е обещал да се строи АЕЦ „Белене", като това обещание е напълно безотговорно.
Сините настояват бъдещето на проекта да се реши с референдум и то едва, след като бъдат изяснени причините за честите ядрени катастрофи.

Цената не АЕЦ "Белене" не може да надвишава записаната стойност в меморандума, подписан от руската и българската страна. Това коментира по-рано Валентин Николов от ГЕРБ в кулоарите на парламента по повод изявлението на шефа в Росатом Кирил Комаров пред руските депутати, че АЕЦ "Белене" вече струва 8 млрд. евро.

Цената на Белене не може да надхвърля 6,3 милиарда евро, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Според Николов това изявление е част от натиска, който трябва да се окаже в рамките на преговорния процес за стойността на новата ядрена централа. 7,1 млрд. евро грубо според депутата от ГЕРБ ще струва централата, като се добавят и парите, които ще бъдат вложени и в нужната инфраструктура. Може на тях да струва 8 милиарда, но на нас няма да струва със сигурност, смята Николов.

На съвсем друга позиция беше лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него изчисленията на руснаците за 8 милиарда са коректни. Винаги се прави по следния начин - обявява се първоначално относително ниска цена, като се започне да се строи се обявяват неочаквани и непредвидени разходи и така става 11-12 милиарда евро, обясни той.

Димитров посочи, че така се е случило със строителството на повечето ядрени централи по света. Затова предупредихме колко ще е реалната цена и колко ще плащат наистина българските граждани, коментира още синият лидер.

Според него в обявената от Росатом "нова" цена руската страна не е отчела разходите по включване в енергийната система на страната ни. По-скоро им е добра сметката, просто освен тези 8 милиарда има още 3 милиарда. Даже бих казал, че тази сметка е най-точната, която до момента е казвана, подчерта той.

За разлика от българското правителство, явно те са казали точни данни пред руския парламент, смята още Мартин Димитров.

Той е притеснен, че българското правителство ще побърза да се договори с Русия за Белене преди ЕС да преразгледа позицията си за ядрената енергетика и преди Брюксел да въведе нови строги изисквания за сигурност към строящите се нови централи.