Пътят Смолян-Мугла е бил затворен от лавини, съобщи БНР. Големи снежни маси са паднали в няколко участъка по трасето между Смолян и местността "Паметника".

Има три закъсали леки коли, които не могат да продължат пътуването. Първата лавина е затворила около десет метра участък от пътя преди тунела, който е блокиран от два метра сняг и паднали дървета.

Другата лавина се е свлякла на острия завой след бившия рудник, а третата е в местността "Паметника" и е най-голяма. Тя е блокирала 20- метров участък от пътя. В работата по разчистване на пътя за Мугла е включена 20-тонна верижна машина и фадрома.

От фирмата, поддържаща пътищата в областта призовават гражданите да не предприемат пътуване до нормализиране на обстановката.

В същото време от Националния институт по метеорология и хидрология съобщиха, че в 17 области на България е обявен жълт код заради силния вятър. Жълтият код за потенциално опасно време ще е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Сливен, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Прогнозираните метеорологични явления в тези области не са необичайни. От НИМХ съветват гражданите да бъдат внимателни, в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

От днес се очаква да започне топенето на снега в равнинната част на България.