Директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов вече е освободен от поста. Решението било на финансовия министър Петър Чобанов, но той го е консултирал с министър-председателя, съобщи Money.bg.

По правило директорът на „Митници" се избира от министъра, но се назначава от премиера.

Танов е освободен, но още се води на работа, защото е в болница и реално ще напусне, след като изтече болничният му лист. Танов сам заявил, че иска да напусне или да се пенсионира. След това заради жлъчна криза влязъл в болница.

На поста временно е досегашният зам.-директор Борислав Борисов. После финансовият министър се кани да обяви конкурс. Стана ясно, че смяната е трябвало да стане поне преди три седмици.

Предполага се, че в министерството възможни наследници на ген. Танов са и.д. шефът Борислав Борисов, бившия шеф от времето на Сакскобургготски Асен Асенов и дори популярният от многото си медийни изяви Емил Димитров-Ревизоро.

Генерал Танов беше назначен за директор на Агенция „Митници" на 6 август 2009 г., непосредствено след парламентарните избори, спечелени убедително от ГЕРБ.
„На държавата й трябват повече приходи и главната задача на Танов е да намери тези възможности и решения, така че да помогне и на бюджетната обстановка, а и за съкращаване на контрабандата", каза тогава финансовият министър Симеон Дянков.

Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. От 2002 г. оглавява Регионалната дирекция на вътрешните работи в Русе. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание генерал-майор от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност" в МВР.

През юли 2007 г. подаде оставка и влезе в тежък конфликт с тогавашния министър Румен Петков. Генералът напусна системата на МВР с аргумента, че не може да работи в корумпирана среда. Той направи разкрития за корупционни схеми в МВР, свързани с арестувания зам.-директор на службата Иван Иванов-Рилски.

По-късно, през март 2008 г., по повод случващото се в МВР той заяви, че „институции, които решават въпросите по политическа целесъобразност, а не според закона, рано или късно се израждат и стават опасни за държавата".